Diaspora in VS opgeroepen Suriname mede op te bouwen

De Surinaamse diaspora in de Verenigde Staten van Amerika is door president Chandrikapersad Santokhi opgeroepen haar land van herkomst mede te helpen opbouwen. Het staatshoofd heeft de Surinamers overzee op maandag 19 september 2022 toegesproken tijdens zijn bezoek aan New York, waar hij de 77ste Algemene Vergadering van de Verenigde Naties (AVVN) zal bijwonen. President Santokhi deed een oproep tot samenwerken aan de ontwikkeling van Suriname. Hij stelde dat er met publieke en private samenwerking meer bereikt kan worden. In dit kader heeft de regering het voor diaspora-investeerders mogelijk gemaakt om gemakkelijker in Suriname te investeren via beurzen.

Het staatshoofd erkent dat veel Surinamers in de VS regelmatig personen in Suriname steunen en dat zij bereid zijn meer te doen indien het land zich structureel beter organiseert. Hij stelde daarom ook voor om een werkgroep van diaspora in New York op te richten, die via de Permanente Vertegenwoordiging van Suriname bij de VN kan samenwerken met het Diaspora Instituut in Suriname. Het Citizenship by Investment program is momenteel in voorbereiding.

President Santokhi sprak ook over zijn recente bezoek aan het AfriCaribbean Trade and Investment Forum in Barbados. “Investeringen, vooral in onze landbouw zijn noodzakelijk. Regeringen moeten ernaar streven om duurzame economische integratie en samenwerking te bevorderen ten behoeve van de volkeren van beide regio’s”, gaf het staatshoofd aan. “We moeten voedselveiligheid garanderen en Suriname kan dit voor veel landen garanderen, omdat we over land daarvoor beschikken. We hebben de investering, de kennis en kunde en de tools van onze diasporafamilie nodig”, voegde hij eraan toe.

President Santokhi blikte ook terug op de verworvenheden van zijn regering in de afgelopen twee jaar. Hij spoorde zijn toehoorders aan om in actie te komen en daadwerkelijk te helpen Suriname op te bouwen. “Het is nu tijd voor actie, help het land waar jouw roots liggen om beter en sterker terug te komen. Help Suriname om het paradijs te worden dat het was. Help het een tweede thuis te worden voor jou en je gezin. De coalitie zal in eenheid optreden en met de inzet van alle landgenoten, ook de Surinamers in de diaspora, samenwerken aan het proces van wederopbouw en welvaart van het land”, besloot het staatshoofd zijn toespraak.